Äijälänranta, Rauhalahti

logo_silta_0909.jpg

Rauhaniemen tila on alueen kantatila, sen mailla on nykyisin mm. Viherlandia ja lasten seikkailupuisto Peukkula. Alue rajautuu etelässä Äijälänsalmeen, joka yhdistää Jyväsjärven Päijänteeseen. Suojeltua Pitkäruohon aluetta voi tarkkailla lintutornista. Lintuharrastajien kannattaa bongata myös nämä KSLYn kotisivut, sieltä löytyy paljon asiaa Keski-Suomen linnuista!

Alueen kadunnimet on annettu vanhan asutuksen mukaan.

Akkalan ja Ukkolan alueen talot hävitettiin 80-luvun alussa Rauhalahden turvevoimalan alta. Alueella aiemmin sijainneen legendaarisen Koivurannan tanssilavan paikalla on nykyisin VTT:n tutkimuskeskus ja veneranta sekä erinomainen vesilintujen bongauspaikka. Kuriositeettina mainittakoon, että Juhannuksena 1977 Koivurannan tanssilavalla esiintyi nuorison suosikki ja Suomi-Neuvostoliittoseuran kauhu, Sleepy Sleepers, joka esitti mm. kappaleita kohutulta levyltään "Takaisin Karjalaan". Yhtyehän tunnettiin myös radikaalista iskulauseesta "Keskiolut R-kioskeihin!"

Äijälänsalmen rannan pohjoispuolella oli Kumpulan talo, jossa asui 1920- 30-luvuilla taiteilija Carl Bentgs perheineen. Bengtsin lukuisiin Jyväskylää ja Äijälää kuvaaviin teoksiin voi tutustua täällä. Alkuperäisistä tilojen päärakennuksista ovat jäljellä Rauhaniemi, Rauhalahti ja Väinölä.

Asuntomesssut Äijälänranta 2014

Otsikkoa tai kuvaa napsauttamalla avautuu linkki messujen sivustollemessulogojkl2014.jpg

10.4.12 kokoonnuttiin Viherlandiaan pohtimaan korttelipuiston "Riihipuiston" suunnittelua. Esittelymateriaali on täällä

Video tiedotustilaisuudesta 22.2.2012

Rauhaniemi on alueen kantatila, kuva 1900-luvun alusta.

rauhaniemir.jpg

Äijälänsalmi

Katkelma elokuvan Matti (Solar Films OY) käsikirjoituksesta, Matin hyppy Äijälänsalmen sillalta. Legendaarinen mäkihyppääjä Matti Nykänen on kuuluisa rohkeista tempauksistaan.