Halssilamajavankuja_0909.jpg

Halssila on laaja alue, jonka jyrkillä rinnekaduilla on tiheästi 1920-1930-luvun työläistaloja ja uudisrakennuksia, lähinnä omakoti- ja rivitaloja. Rakennussuojelukaava-alue sijoittuu Kärpänkujan ja Lumikonkujan väliin.

Halssilasta löytyy mm. Telkänpesän palveluasunnot, äitiys- ja lastenneuvola, Halssilan koulu ja kirjasto, Halssilan seurakuntakeskus (kirkko, rak. 1969, ei käytössä ) sekä Halssilan päiväkoti. Muita kohteita ovat mm. Halssilan liikuntapuisto ja Ilveksen toimintapuisto sekä uimaranta. Alueelta löytyy mm. lähikauppa, pizzeria, huoltoasema sekä useita muita yrityksiä. Kadut on nimetty jyrsijöiden, petoeläinten ja vesilintujen mukaan.

Jyväsjärven rannalla oli lukuisia hienoja huviloita, joita rakennuttivat keskustan porvarit jo 1800-luvun lopulla. Nämä rakennukset jäivät ensin rautatien ja sitten lopulta moottoritien alle. Vanha kivilouhos on osittain jäänyt kuntopolun alle, sen halki kulkee kevyen liikenten väylä Oravankujalta Halssilanmäkeen. Louhoksen alapuolelle rinteeseen jäi laaja työläisasuntoalue, josta on muodostettu suojelukaava-alue.

Tunnettuja halssilalaisia ovat mm. edesmennyt näyttelijä Erkki Pajala, kirjailija Sofi Oksanen sekä Halssilaan luumupuiden siimekseen muuttanut yksityisetsivä Otto Kuhala (kirjailija Markku Ropposen luoma persoona). Jääkiekkoilija Sami Vatanen nousi kohutuksi pelaajaksi kaudella 2009-10 kun hän voitti JYP:ssa SM-pronssia ja valittiin miesten MM-joukkueen 1-kentän puolustajaksi.

Professori Kimmo Suomen muistoja Halssilasta blogissa ja kokousesitelmä

Suojelukaava-alueSelostusRakennustapaohjeKaava-alueen rajaus

Saukon-Siilinkujan suojelualue

kirkko_1009.jpg